Een sociaal verhaal is niet voldoende

Onlangs gaf ik een strategietraining aan jonge ondernemers in het BOOST-programma van Social Enterprise NL. Dat leverde mij drie interessante inzichten op over strategie en sociaal ondernemen. Deze inzichten deel ik graag met jullie in een drieluik. Dit is het eerste artikel, waarin het sociale verhaal centraal staat: Is dit voldoende voor een krachtige positionering in de markt?

Winstmaken geen doel op zich
De training heb ik georganiseerd samen met Social Enterprise NL en Spaces. De filosofie van mijn onderneming – strategie op eigen kracht – was vanzelfsprekend ook het uitgangspunt voor de training. Hoe kun je zelf aan de slag met strategie? Wat is een goede strategie eigenlijk? En zijn er handige tools die je kunt gebruiken? Met een uiteenlopende groep van jonge, sociale ondernemers – die hun ondernemingen bouwen rondom vernieuwende ideeën in sectoren als voedsel (rawfood), financiële diensten (risico’s delen in je eigen community) of de deeleconomie (producten voor de buurt) – zijn we hiermee aan de slag gegaan. De gemeenschappelijke deler bij de ondernemers is dat winstmaken geen doel op zich is, wel de sociale impact die je maakt.

Het sociale verhaal
Dat brengt ons direct naar het eerste inzicht; het belang van kerncompetenties, want die geven een stevig fundament aan je onderneming. Speciaal voor sociale ondernemingen geldt dat het goed is om verder te kijken dan het ‘sociale verhaal’ alleen. In de training werd op de strategische vragen die aan bod kwamen – Wat is de kracht van deze onderneming? Hoe onderscheid jij je in de markt? – telkens hetzelfde antwoord gegeven, namelijk: het sociale verhaal.

Toch is dit een te eenvoudig antwoord op deze ingewikkelde strategische vragen. Natuurlijk is een sterke sociale identiteit van groot belang voor je onderneming. Een identiteit die zich direct vertaalt in een product en een merk, dat daarmee herkenbaar, authentiek en aantrekkelijk is. Sterker nog, een krachtige identiteit is meer en meer een noodzakelijke voorwaarde voor een succesvolle onderneming. Echter de vraag is: Is dit voldoende? Verleidt dit consumenten in jouw domein tot een aankoop? Zijn zij eventueel bereid om meer te betalen voor ‘jouw verhaal’?

Gelukkig groeit de groep bewuste consumenten. Maar hoe groot is de groep voor jouw verhaal en product al? En voor bijvoorbeeld producten die ‘low-interest’ zijn, of producten die een gedragsverandering vereisen, zal het (nog) veel lastiger zijn om consumenten tot een aankoop te bewegen. Last but not least, voor de pionierende ondernemers is het bovendien een vraag: staan er nu – of in de toekomst – meer ondernemers op met een soortgelijk verhaal. Hoe blijf je dan overeind?

Kerncompetenties
Dan is het belangrijk dat het fundament van je onderneming stevig is. Niet alleen met een verhaal, maar ook met unieke competenties. En hier gingen de ondernemers te snel voorbij aan de krachtige competenties die zij wel degelijk bezitten. Een unieke waardeketen, nu nog kleinschalig, maar eenmaal opgeschaald zeker niet eenvoudig te copiëren. Een uniek IT-platform, nu nog in ontwikkeling, maar straks misschien de basis voor vele community-diensten. Unieke designers, die telkens opnieuw begerenswaardige ontwerpen maken. Verzamellokaties die écht in de buurt zijn, waardoor delen gemakkelijker wordt dan huren. Etcera.

Investeren in unieke competenties, die zich vertalen in een waardevol aanbod in de markt, biedt sociale ondernemers meer kracht dan alleen hun verhaal. Om zo met succes de concurrentie in de markt aan te gaan en hun positieve impact te realiseren.

 

Ben je geïnteresseerd geraakt in de strategietraining? Volg dan deze link: Brochure strategie training.

Meer informatie over het BOOST-programma van Social Enterprise NL kun je vinden op de website: www.social-enterprise.nl