Ontwikkel je identiteit, strategie of innovatie

Op eigen kracht…

Ik geloof erin dat de beste ideeën en plannen tot stand komen als de mensen binnen jouw organisatie of team er zelf mee aan de slag gaan. Dat geeft meer kwaliteit, immers zij kennen de markt en de organisatie het beste. Ook zullen ze dan meer gemotiveerd zijn om met deze plannen verandering tot stand te brengen. Ze hebben het immers zelf bedacht.

Dat geloof in eigen mensen, dat als je ze goed begeleidt ze samen tot goede resultaten komen, heb ik vroeg ontwikkeld. Al in mijn studententijd ontdekte ik dat ik ruimte kon geven aan anderen om dingen voor elkaar te krijgen. En hoeveel dit opleverde. Zo kwam een jonge studente met een idee om het onderwijs op de faculteit te verbeteren en vroeg of wij – als bestuur van de studievereniging – dit wilden oppakken. Ik stimuleerde haar om hier zelf mee aan de slag te gaan. Het resultaat was een fantastische en drukbezochte collegereeks. En twee personen een waardevolle ervaring rijker. 

Bijdrage leveren aan de wereld om je heen
Ik ben opgegroeid als dochter van maatschappelijk bewuste en actieve ouders. Je bijdrage leveren aan de wereld om je heen was voor hen vanzelfsprekend. Ook het Montessori Lyceum waar ik op zat stimuleerde een brede maatschappelijke interesse. Met deze achtergrond werd ik eerst actief in de studentenpolitiek, later als vrijwilliger in het buurtcentrum, ik gaf leeslessen aan kinderen en zit nu in de medezeggenschap. Werken bij de overheid en bouwen aan een duurzame energievoorziening passen hier ook bij. Werk voelt voor mij pas ‘nuttig’, als de maatschappelijke impact positief is.
 
Met een brede interesse vond ik mijn studie- en beroepskeuze niet makkelijk. Na lang wikken en wegen kwam er Bouwkunde uit; de analytische manier van denken van een technische studie, daar heb je altijd wat aan. Op Bouwkunde bleek al snel dat ik vooral lol had in het onderzoeken van complexe vraagstukken en het ontwikkelen van nieuwe, impactvolle ideeën. De architectonische vormgeving en technische uitwerking ervan had minder mijn interesse. Bij mijn afstuderen in Costa Rica ontwikkelde ik een huisvestingsconcept voor lage inkomensgroepen. Wat mij interesseerde was niet een enkel mooi gebouw ontwerpen, tot de laatste baksteen aan toe. Wel: kan ik iets bedenken dat te kopiëren en op te schalen is in de stad, om echt positieve impact te hebben op de huisvestingsproblemen?
Als manager aan de slag

Nieuwe strategiën en concepten

Het was voor mij duidelijk dat ik geen architect moest worden, maar wat dan wel? Ik koos voor het vak van management. Daarom startte ik mijn loopbaan in een Management Development programma en een MBA op Harvard paste ook in dit perspectief. Twee jaar erna stapte ik mijn eerste managementfunctie in, bij de NMa.

Management is een vak, zo heb ik ervaren. Een vak dat je – met een beetje talent en veel interesse – vooral in de praktijk leert. Het is een mooi beroep, waarvan de kern voor mij wordt bepaald door het richting geven aan je team en je mensen laten floreren in hun vak.  

Management en het ontwikkelen van nieuwe ideeën kon ik combineren in mijn functie als directeur New Energy bij Essent. Een droombaan! Ik was verantwoordelijk voor de business unit die werkt aan innovaties op het gebied van duurzame energie. Drie teams van ambitieuze en gepassioneerde (young) professionals. Zij co-creeërden pilots op het gebied van energiemanagement, ontwikkelden nieuwe biobased economy concepten en wisten de eerste, grootschalige uitrol van electrische laadpalen in Europa te realiseren!

Ik heb met veel plezier met hen gewerkt aan deze onderwerpen. Toch viel het me tegen hoeveel impact ik met een grote organisatie als deze kon maken. En ook matchte de cultuur in de top niet voldoende met mijn eigen waarden en leiderschapsstijl. Ik besloot mijn eigen weg te zoeken.
Een nieuwe weg vanuit mijn eigen identiteit

Bondgenoot

Die weg is om dat wat ik goed kan – en wat mij veel werkplezier geeft – ter beschikking te stellen aan anderen, managers zoals ik. Hen helpen om met de beste ideeën en strategiën hun impact te vergroten: zo werd mijn bedrijf Bondgenoot eind 2014 geboren.
 
Opdrachtgevers geven terug dat ik ze snel tot de kern laat komen. Dat de combinatie van analyse en creativiteit nieuwe inzichten brengt. Dat ik ze heb geholpen hun organisatie nieuw leven in te blazen. Dat ze vertrouwen hebben dat ze een plan hebben gemaakt dat de juiste verandering brengt.
 
Met Bondgenoot zet ik mijn eigen management ervaring en drive voor strategie & innovatie in om anderen te helpen. Managers en hun teams, die op een ondernemende manier waarde aan onze maatschappij toevoegen.